Översikt
Som energiingenjör öppnar sig många möjligheter! Du arbetar med att hitta nya, och utveckla befintliga, energieffektiva lösningar för ett hållbart samhälle. Yrket ger dig möjlighet till flexibilitet och variation, där du kan välja bland många roller inom olika branscher. Eftersom behovet att energiingenjörer är allra störst i norra Sverige, så är vi glada över att kunna erbjuda denna YH-utbildning i samarbete med lärcenter på flera orter och online via hybridformatet FEIFLEX.
Om YH-utbildningen Energiingenjör:
Som energiingenjör kan du exempelvis arbeta med att följa upp energiförbrukningen i fastigheter, utforma energistrategier, eller skapa ett gott inomhusklimat i allt ifrån kontor till bostäder. Du kan även delta i byggprojekt för att se till att energikraven uppfylls i nya fastigheter, eller ge stöd i energifrågor vid ombyggnation. Arbetsuppgifterna är många i en expansiv bransch – som ger dig chansen att forma ditt framtida arbete.
YH-utbildningen Energiingenjör riktar sig till dig som strävar efter yrkesroller som bland annat energiingenjör, energirådgivare, energispecialist eller energistrateg.
YH-utbildningen anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Tillsammans med ledningsgruppen och samarbetspartners säkerställer vi att utbildningen utformas av efterfrågan på arbetsmarknaden och håller hög kvalitet.
Behörighet och urval:
För denna YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande, samt goda kunskaper i svenska.
Förutom grundläggande behörigheter så krävs det särskilda behörigheter för denna utbildning: Energiteknik 1, eller Fysik 1 och Matematik 2.
Om du saknar den särskilda behörigheten och det inte finns tillräckligt många behöriga sökanden så erbjuder FEI en BFU, behörighetsgivande förutbildning, som är CSN-berättigad och pågår i 5 veckor. Klarar du BFU blir du garanterad en plats på utbildningen.
Kursinnehåll
- Ekonomi och investeringsbedömning (20 yhp)
- Energidistribution (30 yhp)
- Energieffektiviseringsteknik (20 yhp)
- Energimål i praktiken (20 yhp)
- Energiproduktion (30 yhp)
- Engelska som fackspråk (15 yhp)
- Entreprenadjuridik (10 yhp)
- Examensarbete (30 yhp)
- Kyl- och värmepumpsteknik (15 yhp)
- LIA, Lärande i Arbete (60+70 yhp)
- Miljöcertifiering och hållbarhet (20 yhp)
- Projektledning och projektmetodik (20 yhp)
- Styr- och reglerteknik (20 yhp)
- Tillämpad energiberäkning (20 yhp)
Genomförande
Omfattning:
YH-utbildningen sker på heltid under två år, med lektioner cirka två dagar i veckan. Utbildningen består även av 26 veckors LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper ute på en arbetsplats.
Metodik:
Utbildningen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje lektionstillfälle kan välja om du vill närvara i FEI:s klassrum, eller delta live online på distans, med känslan av att du är på plats. Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand.
Vi erbjuder dessutom utbildningen i samarbete med lärcenter i sex kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina. Samarbetet möjliggörs genom att studerande kan träffas på ett lärcenter och därifrån delta i lektioner via FEIFLEX.
Examen:
Godkänt resultat i samtliga kurser leder till en YH-examen som omfattar 400 YH-poäng.