Översikt
Vill ni stärka nyckelpersoner inom mat- och dryckesverksamhet – eller växla upp befintlig personal till nya ansvarsområden?
Denna uppdragsutbildning riktar sig till företag inom restaurang, hotell, event och besöksnäring som vill investera i medarbetare genom upskill- eller reskill-insatser. Utbildningen bygger på en godkänd YH-utbildning och genomförs med samma höga kvalitet – men som uppdragsutbildning anpassad efter era behov.
Med fokus på både affärsutveckling och operativt ledarskap rustar utbildningen deltagarna för att ta ansvar för personal, ekonomi och gästupplevelse i en konkurrensutsatt bransch.

Om YH-uppdragsutbildningen Food & Beverage Manager
Som Food & Beverage Manager är du en central aktör inom verksamheter som serverar mat och dryck – oavsett om det är på restaurang, hotell, konferensanläggning eller inom catering.
I denna uppdragsutbildning får deltagarna:
- kunskap i ekonomi, försäljning och personalledning
- förståelse för trender, hållbarhet och kvalitetssäkring
- färdighet att planera, driva och utveckla verksamheten inom F&B
- träning i ledarskap, gästbemötande och konflikthantering
- kompetens att ta ansvar för hela flödet – från meny till resultat
Utbildningen passar både för befintliga medarbetare som vill ta ett steg upp i karriären, och för dem som vill bredda sin kompetens för att kunna ta sig an nya roller inom mat och dryck.
Deltagaren lär sig bland annat om:
- Affärsutveckling och resultatuppföljning
- Operativ och strategisk personalledning
- Menyplanering, inköp och råvaruhantering
- Digitalisering och hållbarhetsarbete inom F&B
- Gästupplevelse, värdskap och kvalitetskontroll
- Kommunikation och samarbete i team
- Branschens regelverk och arbetsmiljökrav
Villkor för uppdragsutbildningen
YH-uppdragsutbildningar kan endast köpas av arbetsgivare eller omställningsorganisationer – inte av privatpersoner. De riktar sig till yrkesverksamma som vill utvecklas inom sitt yrkesområde (upskill) eller byta karriärspår (reskill).
För att utbildningen ska kunna genomföras krävs att uppdragsgivaren registreras och godkänns av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). FEI hanterar denna process i samband med bokning. Handläggningstiden hos MYH är normalt cirka fyra veckor.
Utbildningen bekostas av arbetsgivaren eller en omställningsorganisation. Privatpersoner kan inte bekosta utbildningen på egen hand.
Observera att företag även kan välja att köpa enstaka kurser ur utbildningen till sina medarbetare.
Kursinnehåll
En (1) yrkeshögskolepoäng motsvarar en dags studier. Urval ur innehållet:
- Hållbarhet och lönsamhet i restaurangverksamhet (25 yhp)
- Ledarskap och personalansvar (25 yhp)
- Ekonomi, budgetering och kalkylering (30 yhp)
- Meny- och produktutveckling (25 yhp)
- Alkohol- och livsmedelslagstiftning (20 yhp)
- Digitala verktyg och verksamhetsstyrning (25 yhp)
- Marknadsföring och försäljning i restaurangbranschen (20 yhp)
- Gästfokus och servicekultur (20 yhp)
- Examensarbete (20 yhp)
Observera att du som företag även kan välja att endast köpa en eller flera kurser som ingår i utbildningen till din medarbetare.
Har du frågor eller vill diskutera hur just ert företag kan ta del av utbildningen eller några av ovanstående kurser?
Kontakta gärna Gisela Norén på gisela.noren@fei.se för mer information eller en behovsanpassad lösning.
Genomförande
Omfattning:
Utbildningen omfattar totalt 300 YH-poäng och följer samma struktur som motsvarande ordinarie YH-utbildning. Studietakten är normalt cirka två undervisningsdagar per vecka, vilket ger deltagarna goda möjligheter att kombinera studier med arbete.
Metodik:
YH-uppdragsutbildningen genomförs helt på distans via FEIFLEX, FEI:s unika hybridformat för högkvalitativa distansstudier. Deltagarna kan följa undervisningen live online eller ta del av inspelade lektioner vid behov. Detta ger maximal flexibilitet och tillgänglighet – oavsett var i landet deltagarna befinner sig.
LIA och omställning:
Lärande i arbete (LIA) ingår normalt inte i YH-uppdragsutbildningar eftersom deltagarna redan är yrkesverksamma. Däremot kan LIA bli aktuellt om utbildningen genomförs som en del av en omställningsinsats via till exempel en omställningsorganisation. I sådana fall samarbetar FEI med uppdragsgivaren för att planera och kvalitetssäkra en relevant LIA-period.
Examen:
Godkänt resultat i samtliga kursmoment ger en yrkeshögskoleexamen omfattande 300 YH-poäng.
Hitta rätt utbildningsform
FEI erbjuder flera olika utbildningsformer inom yrkeshögskolan förutom [YH-uppdragsutbildning/ordinarie YH-utbildning/YH-flexutbildning] som du finner på denna sida – välj den som passar din situation bäst:
Ordinarie YH-utbildning:
Food & Beverage Manager 300 yhp
För dig som vill läsa en sammanhållen YH-utbildning med fasta startdatum och studietakt. Öppen för privatpersoner och kostnadsfri med möjlighet till studiemedel från CSN.
YH-flex:
YH-flex - Food & Beverage Manager 300 yhp
För dig som redan har yrkeserfarenhet inom området. Du studerar i individuell takt, får tillgodoräkna dig tidigare kunskaper och kan ta YH-examen snabbare. Även denna studieform är öppen för privatpersoner och kostnadsfri med möjlighet till studiemedel från CSN.