Översikt
I dagens arbetsliv har HR en bred generalistroll, där ekonomi och affärsmässighet ingår som viktiga beståndsdelar. Dessutom ökar kraven på att HR konkret ska bidra till företagets lönsamhet. Detta innebär att HR behöver en ekonomisk grundkompetens och förmåga att kunna kommunicera HR:s bidrag i ekonomiska termer. Under denna kurs i företagsekonomi för HR får du successivt lära dig ekonomiska begrepp och samband samt bygga upp din kunskap inom området.
Om kursen Företagsekonomi för HR:
Under kursen behandlas utformning och innehåll i bokslut och årsredovisning. Vidare beräknas och används nyckeltal som är särskilt relevanta i ett HR-perspektiv. Dessutom behandlas ekonomiska rapporter som används i deltagarnas eget prognosarbete. Till exempel budget, utfall, uppföljning och prognoser; sifferexempel på alternativkostnader och argumentation kring personalrelaterade investeringar.
Denna kurs ingår även i Diplomerad Personalvetare – HR-chefsutbildningen.
Du lär dig om:
- Ekonomiska begrepp
- Praktikfall och exempel med koppling till HR
- Nyckeltal som är relevanta för HR
Kursen riktar sig till:
Kursen vänder sig till medarbetare och chefer inom HR-/personalfunktionen. Förkunskaper i ekonomi krävs inte.
Kursinnehåll
- Känna en trygghet i den egna “siffervardagen”
- Behärska ett gemensamt ekonomiskt språk
- Förstå innehållet i årsredovisningen
- Ha kunskap i hur man använder sig av nyckeltal
- HR-funktionens roll ur ett mer affärsmässigt perspektiv
- Presentera HR:s verksamhet i ekonomiska termer
Genomförande
Omfattning:
En dag i veckan kl. 09.00-16.00 under två veckor.
Metodik:
Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje lektionstillfälle kan välja om du vill närvara i FEI:s klassrum, eller delta live online på distans, med känslan av att du är på plats. Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand.
Föreläsningar sker med interaktion mellan kursledare och deltagare, samtal och diskussioner, praktiska exempel och övningar. Färg och form används för att illustrera företagets ekonomi och möjliggöra analyser på ett grafiskt och tydligt sätt. Verkliga årsredovisningar, ekonomiska rapporter och personalberättelser används som exempel.
Intyg och certifikat:
Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70% erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.
Avgift:
16 400 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe. Avgiften faktureras före kursstart.