Översikt
Uppdragskursen bedrivs av KTH i samarbete med FEI och vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare.
Om kursen Fastighetsvärdering för fastighetsmäklare 7,5 hp:
Målet är att deltagaren efter kursen ska kunna utföra en grundläggande värdering av en fastighet eller bostad och analysera ett värderingsutlåtande.
Kursen ingår i uppdragsutbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som bedrivs av KTH i samarbete med FEI. Det innebär att kursen endast kan finansieras av arbetsgivare, ej av privatpersoner. Deltagaren behöver ha en anställning hos arbetsgivaren.
Kursen riktar sig till:
Kursen vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare. Vi rekommenderar att deltagaren har minst två års relevant arbetslivserfarenhet och godkänd gymnasieexamen. Kursen är även relevant för den som tidigare har bedrivit akademiska studier.
Arbetsgivaren utser deltagare och ansvarar för att att denne ska ha goda förutsättningar att klara av studierna. Det är viktigt att arbetsgivare och deltagare har en plan för studierna.
Kursinnehåll
- Värdeteori och begrepp
- Värderingsprocess och metoder
- Marknadsanalys
- Etik och ansvar inom fastighetsvärdering
- Tillämpad fastighetsvärdering
Efter kursen ska deltagaren kunna:
- Redogöra för teori och vanliga begrepp inom fastighetsvärdering
- Redogöra för fastighetsmarknadens funktionssätt, samt hur marknadsinformation tas fram och används i värderingssammanhang
- Redogöra för fastighetsvärderingsprocessen och de olika värderingsmetoder som används i praktiken avseende småhus, bostadsrätt, kommersiella fastigheter samt jord- och skogsbruksfastigheter
- Redogöra för värderingsprocessen och metoder vid fastighetstaxering
- Självständigt analysera ett värderingsutlåtande för en fastighet och bostad av normal karaktär samt redovisa och försvara slutsatserna skriftligt och muntligt
- Självständigt analysera innehållet i ett värderingsutlåtande med utgångspunkt i etik och ansvar inom fastighetsvärdering
Genomförande
Omfattning:
Kursen omfattar cirka fyra veckors studier, och består av ett antal seminarier på dagtid och webbinarier på kvällstid. Utöver det ingår även självstudier under hela kursen.
Undervisningen är anpassad för att deltagaren i viss mån ska kunna arbeta parallellt med studierna. Arbetsgivaren ansvarar för att ge deltagaren förutsättningar att klara studierna.
Metodik:
Kursen genomförs med hybridformatet FEIFLEX. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, vilket innebär att det går att delta i undervisningen på plats, eller live online på distans. En studieform som är effektiv och attraktiv – för deltagare och arbetsgivare.
Deltagare kan delta på plats i FEI:s lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Alicante.
Examination:
Examination sker genom salstentamen samt en inlämningsuppgift. Salstentamen sker i FEI:s lokaler. För deltagare som inte har möjlighet att skriva tentamen i FEI:s lokaler finns det möjlighet att tentera på ett godkänt lokalt lärcenter. I varje kurs ingår ett ordinarie tentamenstillfälle och två omtentamenstillfällen.
Godkänt resultat i kursen ger betyg i form av 7,5 högskolepoäng från KTH.
Avgift:
26 900 kr exkl. moms. Avgiften betalas av arbetsgivaren och faktureras före kursstart.
I avgiften ingår kurslitteratur och övrigt kursmaterial samt tre tentamenstillfällen. Vid tentamen på annan ort än FEI:s utbildningslokaler kan en avgift tillkomma. I samband med heldagsseminarier på plats hos FEI ingår också lunch och fika i avgiften.