Bostadsrätt för fastighetsmäklare 7,5 hp

Denna kurs behandlar ämnet bostadsrätt för fastighetsmäklare.

Översikt

Denna uppdragskurs bedrivs av KTH i samarbete med FEI och vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare.

Om kursen Bostadsrätt för fastighetsmäklare 7,5 hp

Kursens mål är att ge fördjupade kunskaper om den rättsliga regleringen av bostadsrätt.

Kursen ingår i uppdragsutbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som bedrivs av KTH i samarbete med FEI. Det innebär att kursen endast kan finansieras av arbetsgivare, ej av privatpersoner. Deltagaren behöver ha en anställning hos arbetsgivaren.

Kursen riktar sig till:

Kursen vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare. Vi rekommenderar att deltagaren har minst två års relevant arbetslivserfarenhet och godkänd gymnasieexamen. Kursen är även relevant för den som tidigare har bedrivit akademiska studier.

Arbetsgivaren utser deltagare och ansvarar för att att denne ska ha goda förutsättningar att klara av studierna. Det är viktigt att arbetsgivare och deltagare har en plan för studierna.

Kursinnehåll

  • Överlåtelse av bostadsrätt (köp, byte och gåva) och medlemskap i bostadsrättsförening
  • Nyproduktion av bostadsrätt, såsom avtal inklusive förhandsavtal, parter, rättigheter och risker
  • Ombildning till bostadsrätt
  • Panträtt
  • Bostadsrättsföreningars ekonomi, ekonomiska planer och årsredovisningar
  • Ekonomisk analys av såväl bostadsrättsföreningens som individens boendekalkyl, i syftet att förmedla fastigheter och bostäder på ett etiskt och ansvarsfullt sätt

Efter kursen ska deltagaren kunna:

  • Redogöra för centrala begrepp och innebörden av tillämpliga regler som aktualiseras i samband med bostadsrätt
  • Redogöra för en bostadsrättsförenings ekonomi vid såväl nybildning som ombildning och i löpande verksamhet
  • Redogöra för bostadsrättens juridiska natur och föreningsrättsliga grundsatser, om överlåtelse och medlemskap i bostadsrättsförening och andra boendefrågor som har koppling till bostadsrätt
  • Redogöra för en bostadsrättsförenings ekonomi, tyda dess ekonomiska stabilitet med hjälp av föreningens resultaträkning och balansräkning i årsredovisningen
  • Självständigt tillämpa och tolka rättsregler utifrån relevanta rättsliga metoder samt göra kvalificerade bedömningar av rättsliga problem eller rättsfall inom kursens sakområde
  • Självständigt utföra och kritiskt granska och tolka innehållet i en boendekalkyl
  • Analysera etik och ansvar inom fastighetsmäkleri med koppling till bostadsrätt

Genomförande

Omfattning:

Kursen omfattar cirka fyra veckors studier, och består av ett antal seminarier på dagtid och webbinarier på kvällstid. Utöver det ingår även självstudier under hela kursen.

Undervisningen är anpassad för att deltagaren i viss mån ska kunna arbeta parallellt med studierna. Arbetsgivaren ansvarar för att ge deltagaren förutsättningar att klara studierna.

Metodik:

Kursen genomförs med hybridformatet FEIFLEX. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, vilket innebär att det går att delta i undervisningen på plats, eller live online på distans. En studieform som är effektiv och attraktiv – för deltagare och arbetsgivare.

Deltagare kan delta på plats i FEI:s lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Alicante.

Examination:

Examination sker genom salstentamen samt en inlämningsuppgift. Salstentamen sker i FEI:s lokaler. För deltagare som inte har möjlighet att skriva tentamen i FEI:s lokaler finns det möjlighet att tentera på ett godkänt lokalt lärcenter. I varje kurs ingår ett ordinarie tentamenstillfälle och två omtentamenstillfällen.

Godkänt resultat i kursen ger betyg i form av 7,5 högskolepoäng från KTH.

Avgift:

26 900 kr exkl. moms. Avgiften betalas av arbetsgivaren och faktureras före kursstart.

I avgiften ingår kurslitteratur och övrigt kursmaterial samt tre tentamenstillfällen. Vid tentamen på annan ort än FEI:s utbildningslokaler kan en avgift tillkomma. I samband med heldagsseminarier på plats hos FEI ingår också lunch och fika i avgiften.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar

  • Hur fördjupar kursen mina kunskaper om bostadsrätter?
  • Vilka undervisningsformer används?
  • Hur examineras jag?
  • Hur många poäng ger kursen?

Hittar du inte det du söker?
Vi hjälper dig.