Beskattningsrätt för fastighetsmäklare 7,5 hp

Denna kurs ger en övergripande bild av det svenska skattesystemet, med särskilt fokus på reglerna för inkomstskatt och mervärdeskatt.

Översikt

Uppdragskursen bedrivs av KTH i samarbete med FEI och vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare.

Om kursen Beskattningsrätt för fastighetsmäklare 7,5 hp:

Kursens övergripande mål är att deltagaren genom kunskaper om skattesystemets uppbyggnad, funktioner, samt inkomstslagen inom inkomstbeskattningen, ska kunna identifiera och analysera skatterättsliga problem. Målet är även att deltagaren till viss förmåga självständigt ska kunna arbeta med och tolka skatterättsligt material.

Kursen ingår i uppdragsutbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som bedrivs av KTH i samarbete med FEI. Det innebär att kursen endast kan finansieras av arbetsgivare, ej av privatpersoner. Deltagaren behöver ha en anställning hos arbetsgivaren.

Kursen riktar sig till:

Kursen vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare. Vi rekommenderar att deltagaren har minst två års relevant arbetslivserfarenhet och godkänd gymnasieexamen. Kursen är även relevant för den som tidigare har bedrivit akademiska studier.

Arbetsgivaren utser deltagare och ansvarar för att att denne ska ha goda förutsättningar att klara av studierna. Det är viktigt att arbetsgivare och deltagare har en plan för studierna.

Kursinnehåll

  • Skattesystemet, med särskilt fokus på reglerna för inkomstskatt och mervärdseskatt
  • Skatteteorier
  • Fastighetstaxering
  • Beskattning av olika inkomstslag
  • Uppskov av skatt vid bostadsbyte
  • Kapitalvinstbeskattning

Efter kursen ska deltagaren kunna:

  • Redogöra för skattesystemets uppbyggnad och funktion, de olika inkomstslagen inom inkomstbeskattningen med tonvikt på beskattning av fastigheter och bostadsrätter, samt uppskov av kapitalvinsten på dessa
  • Redogöra för beskattningsförfarandet, skatteprocessen, mervärdesskattelagstiftningen och sociala avgifter
  • I viss mån redogöra för relevanta skatteregler för fastighetsmäklare
  • Självständigt och systematiskt urskilja, tillämpa och analysera skatterättsliga frågeställningar beträffande bostäder med utgångspunkt i juridisk metod
  • I viss mån kunna överblicka beskattningskonsekvenserna av en fastighets- eller bostadsrättsöverlåtelse
  • Analysera etik och ansvar i relation till svenska skattesystemet i syfte att tillgodogöra sig kunskap om skattesystemet med relevans för olika fastighetsförmedlingsuppdrag i Sverige

Genomförande

Omfattning:

Kursen omfattar cirka fyra veckors studier, och består av ett antal seminarier på dagtid och webbinarier på kvällstid. Utöver det ingår även självstudier under hela kursen.

Undervisningen är anpassad för att deltagaren i viss mån ska kunna arbeta parallellt med studierna. Arbetsgivaren ansvarar för att ge deltagaren förutsättningar att klara studierna.

Metodik:

Kursen genomförs med hybridformatet FEIFLEX. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, vilket innebär att det går att delta i undervisningen på plats, eller live online på distans. En studieform som är effektiv och attraktiv – för deltagare och arbetsgivare.

Deltagare kan delta på plats i FEI:s lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Alicante.

Examination:

Examination sker genom salstentamen. Salstentamen sker i FEI:s lokaler. För deltagare som inte har möjlighet att skriva tentamen i FEI:s lokaler finns det möjlighet att tentera på ett godkänt lokalt lärcenter. I varje kurs ingår ett ordinarie tentamenstillfälle och två omtentamenstillfällen.

Godkänt resultat i kursen ger betyg i form av 7,5 högskolepoäng från KTH.

Avgift:

26 900 kr exkl. moms. Avgiften betalas av arbetsgivaren och faktureras före kursstart.

I avgiften ingår kurslitteratur och övrigt kursmaterial samt tre tentamenstillfällen. Vid tentamen på annan ort än FEI:s utbildningslokaler kan en avgift tillkomma. I samband med heldagsseminarier på plats hos FEI ingår också lunch och fika i avgiften.

Vanliga frågor och svar

  • Vad är syftet med kursen?
  • Vilken nivå ligger kursen på?
  • Hur tenterar man på kursen?
  • Kan jag jobba vid sidan av studierna?

Hittar du inte det du söker?
Vi hjälper dig.